Tedarik zincirinde sürdürülebilirlik: doğaya ve ekonomiye yatırım paneli ve workshop etkinliği...
Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin suladığı verimli arazide kurulu Adana, coğrafi konumu nedeni ile tarihi M.Ö. 6000 yıllarına kadar dayanan dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birdir. Adana ili, kuzeyinde Kayseri, doğusunda Osmaniye, Kuzeydoğusunda Kahramanmaraş, güneydoğusunda Hatay, Kuzeybatısında Niğde ve batısında Mersin illeri, güneyinde ise Akdeniz ile çevrilidir. Güneyi 160 km’yi bulan Akdeniz kıyılarıyla sınırlanan ilimizin yüzölçümü 14.046 km2’dir.
Adana tarih boyu medeniyetlerin merkezi olmuş, bununla birlikte birçok kişinin de eğitim, iş olanakları ve şehrin dinamikleri açısından yaşamayı tercih ettiği bir şehir olmuştur. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra 1927 yılında nüfus bakımında %1,7 pay ile 21.sırada yer alan Adana sonraki yıllarda gerçekleştirdiği sosyo-ekonomik atılımlarla 1990 yılında %3,4 pay ile Türkiye’nin bu alanda 4.büyük kenti durumuna kadar yükselmiştir. Sonraki yıllarda ise ülkemizde ve komşu ülkelerde yaşanan gelişmelerden etkilenen Adana 1995 yılından itibaren göç alan değil veren bir il durumuna gelerek nüfus bakımından 6.sıraya gerilemiştir.
Adana, yeni yatırım yeri ve maliyetleri anlamında oldukça sıkıntılı olan Marmara’ya alternatif olabilecek önemli bir üretim merkezi konumunda bulunmaktadır. Doğru stratejilerle potansiyelin harekete geçirilmesi ile Adana, coğrafi konumu, geçmişten günümüze taşıdığı sanayi kültürü, eğitim ve ulaşım altyapısı, sahip olduğu sosyal yaşam standardıyla, ülkemizin en önemli üretim ve cazibe merkezi olabilecek potansiyele sahiptir.
Adana, ülkemizde ilk sanayileşen şehirlerden biri olmuştur. Adana; pamuk, buğday, soya fasulyesi, üzüm ve narenciyenin büyük miktarlarda üretildiği Çukurova tarım bölgesinin pazarlama ve dağıtım merkezidir.
Sadece bir üretim merkezi olarak değil, aynı zamanda bir yaşam merkezi olma hedefi için çalışan Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) 50 yaşında. Bugün 2,270 hektar alanda, 27’si yabancı sermayeli 440 firmanın 505 işletmesi ile 41,500 istihdam sağlayan AOSB, önümüzdeki 5 yıl içerisinde 40 milyon metrekare yeni genişleme alanının devreye alınması ile birlikte Türkiye’nin en büyük OSB’si olmayı amaçlıyor.
Jeolojik konumu nedeniyle, çok çeşitli ve önemli yer altı kaynaklarına sahiptir. Başta demir olmak üzere krom, çinko, kurşun, altın, gümüş, boksit, manganez, barit, fosfat, kuvars kumu ve kuvarsit, alçı taşı, tuz, çimento hammaddeleri, yapı taşları, petrol, kömür, asbest, magnezit ve benzeri gibi pek çok madensel kaynak ilin doğal kaynakları arasındadır.
MARMARA’YA ALTERNATİF OLABİLECEK ADANA’NIN ÖNCELİKLERİ
Adana, yeni yatırım yeri ve maliyetleri anlamında oldukça sıkıntılı olan Marmara’ya alternatif olabilecek önemli bir üretim merkezi konumunda bulunmaktadır. Doğru stratejilerle potansiyelin harekete geçirilmesi ile Adana, coğrafi konumu, geçmişten günümüze taşıdığı sanayi kültürü, eğitim ve ulaşım altyapısı, sahip olduğu sosyal yaşam standardıyla, ülkemizin en önemli üretim ve cazibe merkezi olabilecek potansiyele sahiptir.
Bu amaçlar doğrultusunda, Adana’nın Marmara bölgesine alternatif bir üretim ve yatırım merkezi olmasına yönelik çalışmalarının yanı sıra ADASO, ilimiz sorunlarının çözümüne yönelik lobi faaliyetleri yürütmeye de devam etmektedir.
Adana tarih boyunca Hitit, Asur, Pers, Mısır, Roma, Bizans, Selçuklu, İslam ve Osmanlı uygarlıklarına merkez olarak hep diğer şehirlerden farklı olmuştur. Eskilerin deyimiyle “taşı eksen yetişir” denilen bu topraklar tarihten bugüne birçok medeniyete ev sahipliği yapmış; ülkemiz sanayisinin de ilk gelişen bölgelerinden biri olmuştur.
Üç kıtanın kesişim noktası yer alan Adana, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika pazarlarına erişimde önemli transit noktası konumundadır.
Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurulu’nun deniz, hava, kara ve demir yolu ulaşımını gözeterek yaptığı değerlendirmede Türkiye Ulaşım Kolaylığı Endeksi’nde 5. sırada yer almıştır.
Mevcut sosyal ve ekonomik göstergeler, Adanalı sanayici ve iş adamlarının, yatırımcıları Adana’ya çekmek ve Adana ticari hayatını canlandırmak için birlikte hareket ederek daha aktif olmaları gerektiğine işaret etmektedir.
Coğrafi olarak mükemmel bir avantaja sahip olan Adana, kendi kaynaklarıyla büyümeyi ve kentsel dönüşümünü sağlayabilecek kapasite ve yeterliliğe sahiptir.
ADANA’NIN ÜLKE EKONOMİSİNDEKİ YERİ
Toprağın bereketi insanının başarısına ışık tutmuş olan kentimizde bugün Türkiye’nin en büyük 1000 işletmesi arasında yer alan 28 fabrikası ile binlerce kişiye istihdam sağlamaktadır.
Gerçekleştirdiği ihracatın yaklaşık %70’i sanayi ürünlerinden elde edilen kentimizde tekstil; gıda, metal, plastik ve otomotiv sanayi ön planda yer almaktadır. TUİK tarafından en son açıklanan 2021 yılı GSYİH rakamlarına bakıldığında Adana %2,9’lik pay ile Türkiye’nin 7.büyük kentidir.
YENİ YATIRIM ALANLARI
Yeni yatırım alanlarının da hayata geçirilmesi sonucunda, Adana’nın Türkiye'nin ihracatından alacağı payın da her geçen yıl artması beklenmek olup, 2024 yılı itibarı ile gelecek 5 yıl içinde ülkemiz endüstrisinin ilk nefesini aldığı, tarımdan sanayiye geçişin doğduğu şehir Adana'nın önemi giderek artacaktır.
Adana, Türkiye'nin ikinci yüzyılında yeni yatırım alanları ve mevcut üretim kapasitesi ile ülkemizin gelişimine en büyük katkı sağlayan lider şehirlerin başında geliyor. 5 yeni organize sanayi bölgesi ve birçok küçük sanayi sitesinin kurulmasıyla birlikte ülkemiz ekonomisine daha fazla katkı sağlayacak bir merkez olmayı hedefliyoruz.
Köklü sanayi kültürüne sahip Adana, “Türkiye’nin İkinci Büyük Yatırım ve Üretim Merkezi” olma hedefine doğru emin adımlarla ilerliyor. Adana, mevcutta yatırım alanlarıyla Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden biri konumunda yer alıyor.
Yakın gelecekte Adana, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi, Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi, SASA Münferit Sanayi Bölgesi, AOSB 4. Etap Genişleme Alanı, Tekstilkent, Ayakkabıcılar Sitesi, Mahrukatılar Sitesi, Mobilyacılar Sitesi, Sarıçam ve Yüreğir KSS, Gıda Toptancıları, Matbaacılar, Geri Dönüşümcüler, Mermerciler ve Hurdacılar Sitesi’nin kurulmasıyla, toplamda 74 bin dekarlık yeni büyüme alanıyla üretim ve tasarım üstünlüğüne sahip, teknoloji yoğun sanayi ürünlerinde öne çıkmayı hedefliyor. Yapımı devam eden Çukurova Bölgesel Havalimanı ve yeni yapılacak olan konteyner limanını da düşündüğümüzde, bu yatırımlarımlar, bölgemizin kalkınmasında öncü rol üstlenecektir.
Adana, tarihinde ilk kez 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20,76 artış ile 3 milyar 8 milyon dolarla tarihinin en yüksek yıllık ihracatına ulaştı. Bu artış, bölgemiz sanayisinin büyüdüğünün en önemli göstergesidir. Adana için 3 milyar dolar ihracat barajını aşmak önemli bir kırılım oldu.
Adana sanayisinin dönüşümü için büyük önem taşıyan Sanayi Kampüsü Projesi’ni hayata geçiren Adana, Sanayi Kampüsünde Adana Model Fabrika Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi, Adana Yenilik Merkezi, Çukurova Enerji Verimliliği Merkezi, Proje Geliştirme ve Dış Ticaret Merkezi, Mesleki Yeterlilik ve Mesleki Gelişim Merkezinin yanı sıra Sürdürülebilirlik Merkezi de bu çatı altında faaliyete geçmiştir.
© 2021, Adana Sanayi Odası. Tüm Hakları Saklıdır.